Koers Noordzee, pers- en boekvoorstelling WO1 boek

Koers Noordzee (Eddy Lambrecht) verschijnt op 1 juni 2015
Duitse marinevliegtuigbasissen aan de Belgische Oostkust 1914-1918
Zeebrugge, Nieuwmunster, Jabbeke, Uitkerke, Koolkerke

PERS- en BOEKVOORSTELLING op maandag 1 juni 2015 in De Brugse Boekhandel (De Meester).
Om 18u30 met korte voorstelling en signeersessie.
Boekhandel De Meester - Dijver 2, 8000 Brugge - 050/33.29.52

Uitgeverij Bonte, persmap en info:
http://www.stripdatabank.be/bonte/wo1.html

240 blz
Ongekleurd
Harde kaft
Formaat 24x31 cm
Prijs 35,99 euro
isbn 9789491466090
Auteur: Eddy Lambrecht
Foto’s uit de collectie van de auteur


Wanneer de Duitsers in 1914 België overweldigden vielen de havens van Zeebrugge en Oostende ongeschonden in hun handen. Deze havens lagen op korte afstand van Engeland en de Duitse Kaiserliche Marine zag onmiddellijk de militaire voordelen daarvan in.
Reeds in december 1914 werd de watervliegtuigbasis te Zeebrugge opgericht, en de Duitse marinevliegeniers gingen zonder dralen in het offensief door boven Engeland  de eerste bommen uit te werpen. Ook de geallieerde scheepvaart werd onder vuur genomen.
De Britten zagen dadelijk het gevaar in en voerden vanaf begin 1915 bombardementsvluchten uit naar Zeebrugge.
De oprichting en de uitbouw van de duikbootbasissen te Zeebrugge en te Oostende en de aanwezigheid van de Kaiserliche Werft te Brugge verhoogde nog meer de dodelijke dreiging, de Britse bombardementen werden in de loop van de oorlog drastisch opgevoerd.
Voor de Duitsers waren de duikbootbasissen van groot belang want zij dachten met de U-boten uiteindelijk de oorlog te kunnen winnen. De Duitse militaire macht in de Belgische kuststreek was volledig ondergeschikt aan de bescherming van de duikbootbasissen.
Naast de kustbatterijen en de al bestaande vliegvelden voor luchtverkenning werden in de loop van de oorlog nieuwe vliegvelden aangelegd bij Jabbeke, Koolkerke en Uitkerke om Brugge en de kust te verdedigen tegen de toenemende Britse druk in de lucht. De Marine Feldjastas en de Royal Naval Air Service vochten een soort privé-oorlog uit.
Het einde van de Duitse bezetting van de kust zou echter beslist worden op andere fronten.
Over de auteur.
Eddy Lambrecht uit Knokke is geen onbekende voor geïnteresseerden in de Eerste Wereldoorlog. Hij legt zich al meer dan 20 jaar toe op de Grote Oorlog. Na “Gruss aus Flandern” (2004), “Gas Clouds over Flanders” (2005), “Struggle in the mud, Langemark-Poelkapelle” (2005)“Versteende vleugels” (2005), “Voor hen geen zeemansgraf” (2007), “Zij vielen uit de hemel” (2009), “Ten aanval” (2013), “Knokke en Westkapelle in de Grote Oorlog” (2014) en het “Onbarmhartige bos” (2014), is dit het tiende boek van zijn hand over de gebeurtenissen in WO1. Eddy Lambrecht is ook medewerker van het Heemkundig Tijdschrift ‘Cnock is Ier’ en “Shrapnel”, het tijdschrift van de Western Front Association België.

Populaire posts van deze blog

Gentse stripbeurs en nieuwe uitgaven

Stripbeurs Knokke-Heist en nieuwe uitgaven

Boekvoorstelling Rud Hart Integraal